Cum ii convingem pe copii sa mearga la dentist?

Copiii nu pot să conştientizeze, spre deosebire de adulţi, importanţa vizitei regulate la medicul dentist.
De aceea trebuie să ne folosim de mici trucuri pentru a ajuta ca aceasta să fie cât mai plăcută pentru copil
Copiii nu pot să conştientizeze, spre deosebire de adulţi, importanţa vizitei regulate la medicul dentist.
De aceea trebuie să ne folosim de mici trucuri pentru a ajuta ca aceasta să fie cât mai plăcută pentru copil
- Nu trebuie să aşteptăm până apare durerea! Prima vizită se face o data cu apariţia primilor dinţişori( la aproximativ 1 an). E foarte important datorită faptului ca dinţii sunt sănătoşi iar copilul şi medicul dentist se întâlnesc într-o atmosfera relaxantă şi prietenoasă. În plus medicul vă poate sfătui cu privire la o igienă orală riguroasă şi un regim alimentar echilibrat.
- Părinţii trebuie să fie un exemplu arătând o atitudine pozitivă faţă de vizita la medicul dentist. Nu trebuie menţionate experienţele negative proprii deoarece teama părinţilor se transmite şi copiilor. Dacă există posibilitate, lăsaţi copii să vă asiste în cabinet atunci când mergeţi la dentist pentru a se putea convinge că nu li se poate întâmpla nimic rău.
- Părinţii îi pot pregăti pentru prima vizită în cabinetul dentar arătându- le poze prietenoase sau filmuleţe educative în acest scop, sau să le povestească întâmplări haioase, frumoase cu medici dentişti.
Vizita nu trebuie pregătită cu un efort exagerat pentru a nu căpăta o importanţă prea mare declanşând neliniştea celor mici.
- Copilului trebuie să i se explice concis unde va merge, de ce va merge, ce i se va întâmpla si cel mai important, ce înseamnă sănătatea dentară, pe înţelesul lui.
- Nu trebuie menţionate cuvintele „frică” sau „durere”, de exemplu „nu trebuie să îţi fie frică” sau „nu o să te doară deloc”, „nu îţi face nimic” pentru că inducem teama copilului.
- Să se evite ameninţările de genul „ dacă nu te speli pe dinţi te duc la dentist!”. Trebuie încurajat să se perieze pe dinţi după fiecare masă iar ca recompensă, de două ori pe an, va face o vizită medicului dentist care îl va premia în funcţie de sănătatea dinţişorilor lui.
- La prima lui vizită copilul trebuie să fie odihnit şi însoţit de unul dintre părinţi, urmând ca ulterior, după ce medicul îi câştigă încrederea şi stabileşte o legătură independentă cu acesta, să rămână singur (neînsoţit) în sala de tratament.
- La finalul fiecărei vizite copilul trebuie felicitat, încurajat, lăudat şi răsplătit cu o îmbrăţişare, nu recompensat cu o mulţime de cadouri costisitoare.
- Unii copii au nevoie de cateva sedinte de acomodare pentru a se familiarizacu atmosfera din sala de tratamente. Nu trebuie sa consideram un eec daca copilul nu va dori sa se aseze chiar in prima sedinta pe fotoliul dentar. Cu sprijin din partea parintilor si incurajati de medicul dentist, acesta va descoperi treptat echipa si aparatura specifica cabinetului de medicina dentara.
E mult mai bine sa castigam increderea copilului dumneavoastra treptat decat sa-l pierdem definitiv inca de la prima vizita
- Recompensându-l exagerat el va înţelege că a fost de fapt un „erou” premiat pentru experienţa traumatizantă căreia tocmai i-a făcut faţă.
- Pentru un plus de suport psihologic benefic, copilul poate să aducă în cabinet jucăria preferată sau chiar un prieten
- Este foarte important regimul alimentar al copilului, să nu se administreze băuturi dulci din sticlă sau biberon pentru a adormi, ci cât mai multe fructe şi legume proaspete în timpul zilei. Preferabil este ca ultima masă a copilului mic (sugar), să fie un biberon cu apă, iar in caz contrar să se şteargă gingiile, limba si obrajii cu un tifon curat şi umed. După erupţia primului dinte se face periajul dentar obligatoriu cu o periuţă cu peri moi, specială, în funcţie de vârsta copilului.
Nu este dificil să îţi convingi copilaşul să meargă la medicul dentist. Depinde doar de tine, ca părinte, cum vei reuşi să îi explici importanţa menţinerii unui zâmbet frumos şi sănătos.
Prevenirea cariilor este cea mai bună metodă de a convinge copiii să meargă la dentist cu plăcere!